Station Duivendrecht

De komende jaren staat er veel te gebeuren op en rond station Duivendrecht. Er komen veel nieuwe bewoners en banen in onze gemeente bij, door bijvoorbeeld de ontwikkeling van De Nieuwe Kern. Ook worden er steeds meer reizigers in het openbaar vervoer verwacht. Het is van belang dat de openbare ruimte en het station Duivendrecht hier klaar voor zijn.   

Eerste onderzoek

In 2021 is door partijen onder leiding van de gemeente Ouder-Amstel, opdracht gegeven voor een ontwerpend onderzoek. Dit heeft geresulteerd in het “Ruimtelijk Functioneel Ontwerp” (RFO), welke verschillende oplossingsvarianten voor de opgave van het knooppunt Duivendrecht biedt. Dit onderzoek kunt u hieronder terugvinden bij Downloads .

Verkenning Multi Modale Knoop Duivendrecht 

In 2023 is het project ‘Verkenning Multimodale Knoop Duivendrecht’ gestart onder leiding van de Vervoerregio Amsterdam. In deze Verkenning onderzoekt de gemeente Ouder-Amstel samen met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, ProRail en NS hoe de verbindingen van station Duivendrecht op lange termijn verbeterd kunnen worden en hoe ze met deze reizigersgroei om kunnen gaan. De partijen onderzoeken in de verkenning drie onderdelen:   

  1. De toekomstige invulling van het stationsgebouw
  2. Inrichting toekomstige openbare ruimte rondom het station
  3. Technisch onderzoek naar een nieuwe verbinding tussen Duivendrecht-Dorp en het toekomstige woon-werkgebied De Nieuwe Kern

Onderstaand kunt u meer lezen over de verschillende onderdelen van de Verkenning. We hopen medio 2025 klaar te zijn met de verkenning en de volgende fase in te gaan. 

1. Toekomstige invulling van het Stationsgebouw   

We verwachten dat het station in de toekomst meer reizigers zal verwelkomen. We onderzoeken daarom hoeveel reizigers er in 2040 van en naar station Duivendrecht gaan. En hoeveel er overstappen. Vervolgens onderzoeken we of dit betekent dat het station aanpassingen nodig heeft. Waar moeten de poortjes, roltrappen en incheckpaaltjes komen en hoe zorgen we voor een veilige overstap van reizigers. Ook onderzoeken we welke voorzieningen in het station waar komen.    

2. Toekomstige openbare ruimte rondom het Station   

We onderzoeken hoe de openbare ruimte rondom het station moet aansluiten op de Nieuwe Kern, de wijk Venserpolder en Duivendrecht-Dorp. Waar stopt de bus, waar kun je je fiets parkeren? En hoe reis je per fiets of te voet veilig naar het station? Waar kun je met de auto iemand afzetten die de trein wil halen? Wat maakt de stationsomgeving een fijne plek om te verblijven?    

3. Technisch onderzoek naar een nieuwe verbinding tussen Duivendrecht-Dorp en De Nieuwe Kern   

Om de verbinding tussen de verschillende kernen van de gemeente Ouder-Amstel te versterken onderzoeken we de technische haalbaarheid van een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding tussen Duivendrecht-Dorp en De Nieuwe Kern. Dit in de vorm van een tunnel die onder de trein- en metrosporen van Station Duivendrecht doorgaat. Naast de technische haalbaarheid zoeken wij uit wat de aanleg van een dergelijke verbinding kost.   

 

  • Ontwikkelende partijen/initiatiefnemers: Vervoerregio Amsterdam, Bureau Spoorbouwmeester, NS Stations, gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland en ProRail, gemeente Ouder-Amstel
  • Start werkzaamheden (indicatief): ntb
  • Gereed (indicatief): ntb

Extra lift noordzijde Station Duivendrecht

Een van de eerste veranderingen op en rond het station is de realisatie van een extra lift. Station Duivendrecht is via de hoofdingang al met een lift toegankelijk voor mindervaliden en andere reizigers. Vanaf de Rijksstraatweg in Duivenrecht is het station alleen te bereiken via een hoge trap. Reizigers vragen al een lange periode om hier ook een lift te realiseren. Met het oog op een verwachte toename van het aantal reizigers, heeft Prorail op initiatief van gemeente Ouder-Amstel een ontwerp voor de lift en een nieuwe entree gemaakt. Dat ontwerp is besproken met belangstellenden uit de omgeving en op hun verzoek aangepast. 

Gemeente Ouder-Amstel, ProRail en de Vervoerregio Amsterdam willen dat de nieuwe lift in 2025 in gebruik genomen wordt. Meer informatie kunt u hier teruglezen: https://www.prorail.nl/projecten/nieuwe-lift-entree-station-duivendrecht  

Ontwerpresultaat na 2e optimalisatie
Vooraanzicht luifel na 2e optimalisatie
Lees voor