Smart Mobility Hub

Op de huidige plek van sportpark Strandvliet ontwikkelt de gemeente Amsterdam een multifunctionele parkeervoorziening met een sportpark op het dak: de Smart Mobility Hub (SMH). De parkeerplaatsen hebben verschillende functies op verschillende momenten en maken zo efficiënter gebruik mogelijk. Dat wil zeggen: dezelfde parkeerplek wordt ingezet voor bijvoorbeeld evenementen, werk, bezoekers van De Nieuwe Kern én ‘kiss&ride’. Hierdoor zijn grote parkeervelden in het gebied niet meer nodig. Deze terreinen komen dan beschikbaar voor nieuwe woningen en andere ontwikkelingen in De Nieuwe Kern. In de SMH komen verschillende functies samen.

 

Multifunctioneel cluster

Als multifunctioneel cluster combineert de SMH parkeren combineert met faciliteiten voor binnen- en buitensport, kantoren en ondersteunende voorzieningen. Op de begane grond komen maatschappelijke voorzieningen, detailhandel, dienstverlening en horeca. Zo ontstaat in het verlengde van de Johan Cruijff boulevard een aantrekkelijk en levendig gebied. Het gebouw wordt vanuit zowel De Nieuw Kern en Duivendrecht als ArenAPoort en Amsterdam Zuidoost goed toegankelijk. Daardoor kunnen inwoners uit deze gebieden gebruik maken van de verschillende functies in en om de SMH, waaronder een beweegvriendelijke ruimte en het ‘rooftop sports park’.

 

Sporten op het dak

Het ‘rooftop sports park’ wordt circa 40.000 vierkante meter groot. Het biedt ruimte aan de huidige voetbalvelden van Sportpark Strandvliet, maar ook aan allerlei andere vormen van sporten, spelen en bewegen. Van skaten en 3×3 basketbal tot een pumptrack, een soort heuvelachtig parcours om te stunten met je BMX, longboard of skates. Met een beweegtuin waar sporters kunnen springen, dansen, rennen en freerunnen. Speciale aandacht is er voor de trap aan de buitenkant van de SMH, die het dak met de openbare ruimte verbindt. De trap kan eventueel gecombineerd worden met interessante sportactiviteiten, recreatie, rustmogelijkheden en bijvoorbeeld een glijbaan.

 

Oplevering

Als alles volgens planning verloopt, wordt de SMH eind 2026 en het daarop gelegen ‘rooftop sports park’ midden 2027 opgeleverd.

Downloads Smart Mobility Hub

Lees voor